Frågorna kan vara många när ett företag vill installera laddstationer på företagsparkeringen. Här besvarar vi några vanliga funderingar och guidar dig till val av rätt laddningslösning för dig.

När du bestämt dig för att installera laddstationer på en parkering är det första du måste tänka på att det finns el framdraget. När det är klart väcks ofta en mängd frågor såsom ska vi installera laddstolpar eller laddboxar, fast kabel eller uttag och behöver lösningen vara uppkopplad mot internet?

 

I den här guiden svarar vi på några vanliga frågor som kan uppkomma när det är dags att välja elbilsladdning till företagsparkeringen.

 

Laddbox eller laddstolpe?

En laddare är den hårdvara som tillhandahåller ström för laddning av elfordon och finns i form av laddboxar och laddstolpar. En laddbox sitter uppsatt på en vägg och en laddstolpe kan installeras självständigt varsomhelst på en parkering, men om du inte äger marken behöver du såklart rätt tillstånd från markägare. Eftersom en laddstolpe kräver att elkabel grävs ner i marken är installationen dyrare. Har du tillgång till en vägg där eltillgång finns eller kan ordnas så kan det vara en idé att använda parkeringsplatserna intill väggen för el- och hybridbilar.

Oavsett om du installerar laddstolpar eller laddboxar är det viktigt att installera jordfelsbrytare och automatsäkring vid varje laddpunkt om det inte finns någon inbyggd.

 

 

Normalladdare eller snabbladdare?

Precis som namnet avslöjar så går det såklart snabbare att ladda en bil i en snabbladdare än i en normalladdare. Snabbladdare har helt enkelt en högre effekt, mer än 22 kilowatt är definitionen. Det är betydligt dyrare att installera en snabbladdare och valet beror ofta på läget och vem du vill erbjuda laddning till. Utmed större vägar där man exempelvis stannar för att ta något att äta är ett typiskt exempel på där det kan vara lönt att installera snabbladdning, medan på en personalparkering där bilen står parkerad en hel arbetsdag kan det räcka med normalladdare.

 

Fast kabel eller uttag till elbilsladdningen?

Oavsett som du installerar laddboxar eller laddstolpar kan en laddare ha flera laddpunkter. En laddpunkt är den punkt där koppling mellan det laddbara fordonet och laddaren sker. Har laddaren en fast kabel sitter laddpunkten på den ände av kabeln som ska kopplas in i fordonet. Om laddaren inte har en fast kabel blir laddpunkten uttaget på laddaren istället.

Det finns för- och nackdelar med båda varianterna. Har du bara ett uttag för laddning behöver antingen bilinnehavaren själv ha en kabel eller så måste du tillhandahålla en. Då kanske du vill se till att laddaren har funktionen att du kan låsa fast kabeln så att du inte behöver oroa dig för att någon tar den. Det bekymret har du såklart inte med fast kabel. Men om något händer med den fasta kabeln, någon råkar köra över den eller något annat händer, är den lite knepigare att byta ut än en lös kabel. Då behöver du kontakta en elektriker.

 

Ska elbilsladdningen vara internetuppkopplad?

Uppkopplad, eller smart, elbilsladdning innebär att laddaren är uppkopplad mot internet via kabel, WiFi eller 4G. Då kan du styra laddaren från distans och samla in statistik som du kan se direkt i din telefon.

Har du en egen vagnpark med företagsfordon som ska använda din parkering kan det vara ett sätt att effektivisera din verksamhet. Det finns appar och tjänster som möjliggör för dig att bland annat allokera laddning till de fordon som behöver på en parkering, följa i realtid hur fordonen laddas upp och upptäcka om laddhybrider enbart körs på bränsle. På så sätt kan du dra ner på kostnader samtidigt som du säkerställer att dina fordon alltid har en tillräcklig räckvidd för de uppdrag du har dem till. Det kan med andra ord bli en väl värd investering att ha sina laddare uppkopplade mot internet och du förbereder dig också för smarta funktioner som kan komma i framtiden.

 

Olika märken, dynamisk lastbalansering, OCPP… vad behöver jag?

När du börjar söka på laddboxar och laddstolpar märker du snart att det finns en mängd olika märken och funktioner som du ska välja mellan. Dynamisk lastbalansering innebär att en extern mätare används för att hålla koll på hur mycket el som används i fastigheten där laddaren finns och anpassar hur mycket el som används till elbilsladdning i varje ögonblick. OCPP är ett annat sådant begrepp du kan stöta på som är en standard för uppkoppling mellan laddare och molntjänst.

Men du behöver inte hålla reda på allt själv. Det finns aktörer som hjälper företag och föreningar att välja och installera elbilsladdning som passar just dina förutsättningar och behov.

Kontakta Carsmart

Är du nyfiken, vill komma igång eller har frågor om Carsmart? Börja med att ange din e-postadress!

 • Statistik & rapporter
 • Samlingsfaktura
 • Se originalfakturor
 • Se eventuella körförbud
 • Besiktningskallelser
 • Splittfakturering förare/företag
 • Integrerad körjournal
 • Konteringsunderlag
 • Kostnadsfri support
 • Hjälp med bilpolicy
 • Bränsle- & miljörapporter
 • Leverantörsoberoende